| News | Mediaroom | Library | Backstage | Archives |
Eddy Christiani Award 2012 op TV West

Eddy Christiani Award 2012
Een eerbetoon aan gitarist George Kooymans

Vrijdag 14 & 21 december vanaf 18:00 uur

George Kooymans, één van de grootste Nederlandse rocksterren van de afgelopen 50 jaar, nam op zaterdag 13 oktober 2012 de Eddy Christiani Award in ontvangst. Het werd een bijzondere avond waarin de winnaar in het zonnetje werd gezet. Op 14 en 21 december zend TV West in het programma Feest op Vrijdag een bijzonder portret van George Kooymans en de registratie van de Eddy Christiani Award uit.

In de uitzending zijn ook de voorgaande uitreikingen te zien en optredens van o.a. Rinus Gerritsen met zijn dochter, The Crazy Rockers, The Barking Dogs en Navarone.
 
Het gitaargeluid van George Kooymans, gitarist en songwriter van de legendarische band The Golden Earring, is zeer herkenbaar in songs die wereldwijd waardering en erkenning kregen. Radar Love behoort tot de klassiekers van de internationale popmuziek.
 
Juryvoorzitter Jean-Paul Heck zegt het volgende over Kooymans in het juryrapport: ‘George Kooymans is een gitarist die nooit voor het grote gebaar is gegaan maar altijd de song centraal stelde. Zijn gitaarwerk is vilein, van een ongelooflijke melodische rijkdom en originaliteit. Net als zijn Engelse evenknie Pete Townshend van The Who wist Kooymans met zijn herkenbare gitaarstijl en gitaarsound een enorme stempel op de Golden Earring en de hele Nederlandse rockmuziek te drukken.’
 
In het kielzog van de Indo-rock bands vormde Kooymans al op jonge leeftijd de Earring. De band uit Pophoofdstad Den Haag, was en is vijftig jaar lang de meest toonaangevende rockband van Nederland, getuige de onlangs uitgebrachte cd Tits ’N Ass.
 
Kooymans is naast begenadigd gitarist ook een inspirator voor nieuwe generaties muzikanten. Hij is de ontdekker en producer van menig Nederlands succes, waarvan Anouk wellicht de bekendste artiest is.
 
Gitaristen die prijs eerder in ontvangst namen waren o.a. Jan Akkerman, Steve Lukather (Toto), Bryan May (Queen) en Ad van den Berg.

De Eddy Christiani Award wordt uitgereikt aan een (inter)nationale artiest die zijn sporen heeft verdiend binnen het internationale popcircuit en, net als Eddy Christiani, een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaar. Meer over de Eddy Christiani Award: http://www.eddychristianiaward.nl/
 
Vrijdag 14 en 21 december vanaf 18:00 uur, daarna elk uur herhaald tot de volgende dag.

06 Dec 2012 by Webmaster