| News | Mediaroom | Library | Backstage | Archives |
Muziekgoeroe Freddy Haayen overleden (22 juli 2007)
DEN HAAG - Platenbaas, producer en ontdekker van talloze legendarische bands Freddy Haayen is zondagmorgen op 66-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek in het Haagse Bronovo ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding, die hem een dag daarvoor had getroffen.
Dat heeft Willem van Kooten, die met Haayen behoorde tot de oprichters van platenmaatschappij Red Bullet, woensdag bekendgemaakt.
11 februari 1941 - 22 juli 2007De op Curaçao geboren Haayen bracht in zijn carrière talloze bands naar de internationale top, met als Nederlands hoogtepunt The Golden Earring(s). Als platenbaas bij Polydor strikte hij grootheden als Jimi Hendrix, The Bee Gees en Shocking Blue. ,,Een groot producer/platenman is onverwacht heengegaan. Een bijzonder man, zoals ze niet meer gemaakt worden. Die zijn dromen najoeg, en veel daarvan in vervulling zag gaan. Ik zal hem missen'', schrijft Van Kooten op de website van Red Bullet.
Status
Een van Haayens eerste wapenfeiten in de muziekindustrie was in 1964 dat hij het toen nog onbeduidende Britse bandje The High Numbers contracteerde. Die groep zou bij het grote publiek legendarische status bereiken onder een nieuwe naam: The Who.
De carrière van Haayen was een klassieke invulling van de 'American Dream': begonnen in het magazijn van Polydor drong hij binnen enkele jaren door tot de hoogste regionen van het bedrijf. Eerst in Nederland, toen in Groot-Brittannië en uiteindelijk in de Verenigde Staten. Met Peter Koelewijn en Willem van Kooten richtte hij in 1968 Red Bullet op, dat met nummers als Venus van Shocking Blue en Radar Love van The Golden Earring internationaal succes had.
(ANP)
13 Aug 2007 by Webmaster